torsdag 27 november 2008

tisdag 25 november 2008

Bouldertävling på IKSU

Efter ett år av tävlingstorka i umeå så är det till slut dags igen för en tävling i att nypa plast.

Umeå Total Boulder går av stapeln denna helg på söndagen mellan kl.11.00 och 15.00. Anmälan sker på plats och ni kommer att bli avtvingade 40:- alternativt 20:- för att vara med.

Att det blev en söndag beror delvis på att vi delar hall med annan verksamhet, men kanske mest på dålig framförhållning. Men jag hoppa att de som kommer skall uppskatta tävlingen endå, trots att det kanske blir sämre med efterföljande baluns á la SBO-fest.

Min tipsrad inför helgen är på alla punkter totalt osäker och ogenomtänkt. Jag gör som andra och skjuter från höften.

Allt beror ju på vem som kommer att dyka upp!

Wiklund brukar alltid säga att om Boddan inte är med så är det öppet race, så Boddan är således min förstahandsfavorit, om han nu dyker upp dvs. Jag vet att Mikael Andersson kommer och han var i dunderform sist jag såg honom klättra (2 7C på en helg plus 7B+ FA), samt nyligen nytt pers iom Saga. MEN, han har legat i hård träning med en uthållighetsperiod just runt knuten. Så frågan är om han hinner få tillbaka det där riktiga nypet. Sen så verkar det vara lite på G med några Lulebor.. och vi som var med sist när det begav sig här i umeå vet att Luleborna oftast menar allvar när de kommer förbi. Det kan lätt dyka upp ett helt rejält slaktargäng från norr alltså. En annan som smyger runt på IKSU är ju Dagge.. som har en lägsta nivå på inomhus som inte vill skämmas för sig. Så även om denne herre inte kanske gjort så mycket väsen av sig på senaste tiden så är det vanisinne att räkna ut honom.

När det gäller damsidan så är det också svårt.. Cajsa Nilsson har just kommit hem från Albarracin med sin första 7A i bagaget. Såg dessutom ut att hålla formen bra senast jag såg henne på IKSU. Jag räknar med en bra insats. Sofia Winsa har jag inte sett mycket av på senaste tiden på IKSU, men inte så att jag räknar ut henne för det, jag är helt övertygad om att hon tjuvtränat för fullt hela hösten. Jag kommer att försöka att hetsa igång Åsa Holmer-Rocklöv inför helgen, vilket skulle kunna innebära en intressant comeback.

Appropå comeback så fick jag beskedet att Stenlund inte kunde vara med och hjälpa till inför helgens tävling. Jag saxar friskt från Skype:

[16:38:38] Linus Malm skriver: förresten Hasse, eftersom att du inte kommer att vara med och bygga något.. visst innebär det då att du kommer att vara med och tävla på söndan?
[16:40:44] Hasse skriver: visst
[16:40:55] Hasse skriver: sure
[16:41:02] Hasse skriver: jawohl

Självklart så kommer han nu att skylla på att han är fet, otränad och småskadad (aka mörkning!) och helt sonika stanna hemma för att dra täcket över huvudet. Om nu blir så, så räknar jag med att Lotta dyker upp istället (eller jag kräver det), vilket kommer att liva upp damklassen.

Som ni ser så är mina tips rena spekulationer om vilka som dyker upp eller inte, outsiders och svartahästar. Vilket kanske är helt rätt då tävlingen först och främst kommer att bli laid back och framför allt rolig.

Vi ses där!

EDIT: Tydligen så hade jag fel om Stenlund.. han är inte småskadad, men på övriga punkter så var det bang on target!

måndag 24 november 2008

Mitt fontainebleau-labb

När det ser ut så här när man tittar ut genom fönstret på jobbet..

..så är det inte mycket till tröst att man har fontan på bruk..


Men man får ju hoppas att Saku läser det här. Fontansanden borde vara de thing för att få till en vettig struktur på hans egentillverkade grepp.

lördag 22 november 2008

Känn pepp!

För även om vintermörkret och kylan tagit ett strypgrepp på bouldersäsongen här i norr så smider vi planer för nästa säsong. Som vissa läsare kanske har noterat så är vi mer eller mindre besatta av att leta nya block.

Idag så hade faktiskt Per med sig skor för att kunna göra mer än bara titta på blocken, men dessvärre så innebar kylan att inte mycket blev gjort denna gång heller.. klättermässigt i alla fall. Dagens facit är ett stycke ny borstat projekt:
Problemet ligger på lagomt avstånd från Hissjö, med en underbar anmarsch och ännu finare grepp. Här är ett exempel på ett av nyckelgreppen:

Vi gissar att graden kan hamna i krokarna av 7C/8A.

När vi hade tröttnat på att borsta så vände vi våra blickar mot Tavelsjöberget. Detta är mer känt som ett rephak, men vi tänkte att repfolket kanske har missat något klättervärt. Det verkade som att vi hade rätt, för vi hittade nämligen denna karamell:

Ser ut att bli 2-3 stora flytt i brant lutning, på halvbra grepp och dåliga fotsteg. Mumma. Om den är klättrade eller ej vet vi inte, men urtoppningen såg oborstad ut. Man har så här års inte många timmar med sol här uppe så på grund av mörkret så kunde vi tyvärr inte scouta hela området. Men, skattkartan vid parkeringen ser lovande ut, så det blir säkerligen flera besök.

måndag 10 november 2008

Säsongsavslutning

Igår slutade min säsong -08 officielt, i och med det första "riktiga" träningspasset inomhus.

För att fira denna stora dag så passar jag på att byta språk på bloggen. Min tanke med att lansera en blogg om bouldering omkring umeå på engelska var från första början en reaktion mot att det finns så lite information om svensk klättring på engelska. Vilket en hel del av de utländska klättarna som jag möter på vid IKSU påpekat.

Dock så har jag kommit till insikt att de flesta från klättrare av utländsk härkomst verkar ha någon besynnerlig hängivelse till att knyta in sig.. varför jag bestämt mig för att sluta besudla internet med dåligt vokabulär och dassig grammatik.. på engelska i alla fall. Den dagen jag börjar skriva om repklättring så får vi se.

Detta språkbyte kommer så klart innebära att Hasse kommer få utala de bevingade orden "Vad var det jag sa" och Carlos få utbringa sitt motto "Kommer aldrig att gå". Vilket gör världsordningen på vissa sätt återgått till sitt normala.. fast kanske det är så att Carlos numera helst kommer att säga något i stil med "Dö, käcka dig inte", men så är han ju bara för "go" också!

Under senare tid så har det förekommit påtryckningar på redaktionen från vissa besökare, vilka krävt mindre snack och mera verkstad. Därför trotsade jag och Per Lindmark kylan förra helgen och levererade.. ett stycke fotografi av Per på Amplified. Vi tog således verkligen i från tårna, well, Perran i alla fall.


Tyvärr så har jag inte hittat igen några gamla arkivbilder på Mikael Andersson på Saga, Raholmen, men likväl så är det bara att gratulera till detta fina tick! Även fast det kommit till en del nya fina linjer här uppe i Umeå, så kvarstår nog Saga som den snyggaste linjen i de högre registret här uppe i norr.

Själv så har jag haft två softa veckor vilket har givit tid över för mitt tredje stora intresse (strax efter att klättra själv och att rädda fantasivärlden i Oblivion 4) nämligen att leta block! Det börjar likna en drog.. och det blir ett angenämt beskymmer att välja sina projekt inför våren! Här har ni några smakprov av vad jag och Hasse letade oss fram till under helgens (bakfylle)dimma: