tisdag 16 mars 2010

Ordningsregler för gruppträning

När man tränar så kan det ibland vara roligare att träna flera stycken tillsammans. Det kan vara två personer som kör ihop eller fler i en större grupp. Klättring är ett mycket bra exempel på en sport där detta kan ge mycket goda resultat.

Fördelarna är flera. Man motiverar varandra, ger tekniktips, man har roligt tillsammans och man tävlar mot varandra.

Jo, ni läste rätt! Man tävlar mot varandra. Det kanske är bara jag som tänker på detta sätt och det är troligen inte kosher att tala högt om det, men jag går inte till klättergymmet för att klättra några koola problem och ha kul med polarna. Jag går till gymmet för att klättra bättre än mina medklättrare, jag vill bli bäst i den här ankdammen. Nu finns det säkerligen tusen anledningar till varför detta ej kommer att inträffar, men det ger också tusen morötter för att träna mer.

Eftersom att träna ihop är en tävling så finns det såklart en del regler, precis som i alla andra tävlingar, och i detta fall mer eller mindre godtyckliga. Jag fick tidigare idag en fråga från en "medklättrare" angående dessa regler och jag tänkte göra mitt bästa för att räta ut alla hans frågetecken.. vi får se hur det går med det.

"Hej Linus,

Jag tror att jag har tjuvtränat.. hur vet man att man har tjuvtränat ... vad är definitionen?
PS. var var du? :-) HS."

Ok, jag börjar med den enkla frågan av dem två, "var var du?". Jag var självklart och tränade! Jag tränade axlar, bröst och magmuskler.. på gymmet, återkommer till detta.

Så till den andra frågan. "hur vet man man att man har tjuvtränat ... vad är definitionen?" Tja, det är lika enkelt som självklart, innan man börjar träna så bör man på förhand rapportera till alla träningskamrater om sitt uppsåt. Allt annat kan (och bör) anses som fusk och skapar bara osämja och dålig atmosfär i gruppen. Rapportering får göras via valfritt medium - facebook, mail, telefonsamtal, sms, röksignaler etc. - alla medel är tillåtna.
Rapportering bör ske senast 15 min innan träningspasset inleds, detta för att träningskollegan skall ha en sportslig chans att infinna sig. Dessa rekommendationer gäller endast ren klätterträning. Alla andra former av träning - campus, fingerbräda, gym, jorden runt kapplöpning etc. - får man ju utgå ifrån att alla i gruppen sysselsätter sig med när de vilar från klättringen och detta anses självklart inte som fusk.

Hoppas att detta gav svar på dina frågor!

2 kommentarer:

hassemannen sa...

Puh, vilken tur att jag inte tjuvtränade. Det kunde ha blivit riktigt otrevligt.

Jag var förbi väggen och körde ett sk "once in a life time" campus-pass ... fy satan vad stark jag blev. Dessutom så rundade jag av med ett extremt galet fingerbräda-pass. Jag fick definitivt känslan av att "nu gick bussen, vilka följer med?".

Angående tävlingshetsen så vill jag bara få klargöra att bara för att jag hade med mig kameran ut och filmade min totala förnedring av i20-stenen så betyder inte det att jag vill kissa in reviret på din (Linus) bekostnad. Hur mycket riktig kompis skulle det vara?

/Brave and Humble

Linkan sa...

Jo, nog tycker jag att du skall pissa in reviret på i20, du måste skynda dig innan Ubbe åker dit ut!

Personligen så har jag svårt att känna samma tävlingshets utomhus som jag känner inomhus.

Om det är bra eller dåligt, tja vad vet man, men alla faktorer som jagar iväg där tanken om att man har ett till försöka efter detta brukar göra att man tar i lite extra.