onsdag 3 december 2008

Rapport

Få umeåklättare verkade ha missat att det var tävling på IKSU i helgen, för uppslutningen var långt över förväntningarna. Omkring 70 klättrare trängdes vid IKSUs lilla vägg för att göra upp på de 46 boulderproblemen som hetsats upp under helgen. Stämning var riktigt bra och de flesta verkade riktigt laddade inför tävlingen.

Tyvärr så verkade det som att Mackan inte fick med sig några från Luleå, så det var upp till Carolina och Mikael att ge Umeåborna en match om titeln i vardera klass. Båda två fick hett om öronen kan man lungt säga.

Både dam och herr klasserna visade sig bli riktigt jämna. Bland damerna så skilde det bara 3st problem mellan de fyra första platserna (från 19 till 22st). Första platsen blev till och med delad mellan Cajsa Nilsson och Susanne Westerlund. Vem som fick plocka från prisbordet först, avgjordes med gammal hederlig sten-sax-påse. Cajsa gjorde flest problem av de två, men Susanne visade sig vara aningens vassare på de vertikala problemen och i taket. Cajsa tog igen detta med att göra riktigt bra ifrån sig på 30-grades väggen. Det var synd att 3:an, Carolina, skulle dra på sig en sträckning i slutet av tävlingen, men jag hoppas att hon endå är nöjd med den fina insatsen :)

I herrklassen så var Mikael och Hasse ett snäpp vassare än de övriga och fick ihop 42 och 40 problem vardera. Efter dessa herrar så var det återigen ett getingbo, där Conny Dahlin, Jens Åström och Anders Björkén huserade. För att bråka med detta gäng så var det till att få ihop mellan 35-37 boulder-problem.

Per Lindmark som var en av problemmakarna inför tävlingen hade basunerat ut att det minsann var i taket som vinnaren skulle koras. Det visade sig att han hade helt rätt, iom att Mikael var den enda som lyckades göra någon av de vita problemen där.

Min egna teori var att Hasses styrka på crimps inte riktigt räckte hela vägen mot Mikaels styrka på slopers. Nja, kanske inte så enkelt, Stenlund var ju enligt egen utsago både fet och otränad och såg till att komma sent. Allt i rent mörkning syfte för att förvirra motståndet. Men Mikael svalde inte betet utan tåga på som om självaste fan var efter honom.. ja ok, lite väl teatraliskt kanske, men han höll ett bra tempo.

Summa summarum så var det inte mycket att klaga på angående tävlingen från min egen synpunkt (som arrangör). Att få 70 pers på en tävling som blivit annonserad endast 2 veckor i förväg är jäkligt bra. Det visar att det finns ett sug efter tävlingar. Speciellt roligt var att det var så pass mycket "nytt" folk med. Det var inte speciellt många som var med som skulle kunna passa in under epitetet gamla rävar, även om en och annan av dem var med, tänker då framför allt på Jens Åström som visade att jag bör passa mig för att underskatta en gammal traddtomte :).

Frågan jag ställer mig själv är hur vi skulle ha gjort om det gamla gardet hade dykt upp, plus några bilar från Luleå och några fler från Sundsvall.

Det finns nämligen inte mycket mer plats att ta till på den vägg som står idag. Visst kan man lösa det hela med att bygga ställningar nere på innebandy planen, men det är sjukt mycket jobb att slå upp en sådan kvällen före. Att boka hela salen i flera dagar för att kunna göra det samma är inte det heller det lättaste med alla innebandy, basket, volleyboll etc. lag som också skall bedriva sin träning och tävlingsverksamhet i samma hall.

Själv så ser jag nämligen stor potential för att klättringen inom IKSUs ramar skall kunna växa en hel del i både volym och kvalitet, framför allt när det gäller träningsmöjligheter, men även för tävlingar. Men, då krävs det en större och bättre lokal. Väggen kommer att behöva genom gå en stor ombyggnation om inom en inte allt för lång framtid, för att verksamheten skall kunna bedrivas på ett säkert sätt. Jag hoppas då att IKSUs ledning ändrar sin nuvarande ståndpunkt och satsar fullt ut. Med en riktigt hall blir nämligen möjligheterna så mycket större.. vad sägs om deltävlingar i en Norrlands cup, eller Sverige cup för den delen. Varför inte SM eller till och med NM?

Jaja, jag vet då i alla fall något konkret som måste ordnas innan veckans slut.

11 kommentarer:

Magnus sa...

Vi har ju redan haft en tävling där vi byggde upp en ställning i hallen. (våren -07).

Du har helt rätt i att det var en jävla massa jobb men tävlingen blev ruskigt uppskattad när vi nyttjade hela hallen.

Ni ser ut att ha gjort ett bra jobb i helgen. Synd att jag hade styrelsemöte i Stockholm...

Magnus sa...

Gällande tävlingsverksamhet så kommer Svenska klätterförbundets generalsekreterare och ordförande att kontakta IKSU med en skrivelse för att försöka påverka dem i riktning att bygga en fullgod tävlingsarena för NM/SM tävlingar i LEAD. Framförallt för att det inte finns någon norr om Uppsala (Ske-ås börjar bli gammal och Luleås är lite knasigt byggd).

/ Magnus

Linkan sa...

Helt rätt Magnus.

Det är defenitivt inte omöjligt och precis som du sa så blev det då ruggit bra.

Det hade dock varit väldigt mycket enklare med en egen hall, på så många plan.

Men det är iofs lätt att säga när man inte är den som skall öppna på plånboken.

Linkan sa...

Mycket interessant att höra detta. Det är hjälp som är väldigt varmt välkommet.

Vi har under våren och sommaren uppvaktat IKSU ganska flitigt, tyvärr utan de resultat vi hade förväntas oss.

Jag hoppas att detta stöd kan vara det som behövs för att få till något bättre alternativ än dagens läge.

Magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus sa...

Jag vet att ni jobbat hårt och stött på patrull. Därför lyfte jag problematiken om att de backat till att de bara vill bygga en boulderhall för några övriga styrelsemedlemmar som reagerade direkt.

Vi kom då överens om att författa en skrivelse från SKF i nämnda ärende för att försöka trycka på lite. Jag är övertygad om att nivån hade kunnat vara lika hög här uppe som i storstadsområdena om bara förutsättningarna för inomhusklättring var lika bra. Jag ser framför mig tävlande från Umeå på pallen i större sammanhang i framtiden.

IKSU kanske veknar i sitt ställningstagande om de har i åtanke att SKF nu jobbar aktivt och för samtal med Svenska olympiska kommittén för att bli "erkända medlemmar". I korthet ett rent formellt förfarande som kommer generera tävlingsframgångar i internationella sammhang framöver.

En boulderhall vore nästan katastrof eftersom det skulle täcka det nuvarande behovet men inte skapa möjligheter för att utveckla anläggningen/klättringen i Umeå fullt ut.

Jag tror inte SKF kan göra underverk men i det här fallet behövs alla insatser för att IKSU står lite med Umeåklättringens utvecklingspotential i sina händer. Ingen annan lär starta upp ett fullstort gym i den här stan och det byggs på IKSU de närmsta åren lär stå fast i måååånga år framöver...

/ Magnus

Magnus sa...

Ursäkta felstavning m.m här ovan. Jag hittar ingen redigeringsfunktion...

Linkan sa...

Ok, det sista jag själv hörde något i frågan var att de backat till att inte bygga någonting alls.

Men, det var en positiv överraskning :)

Sen att en boulderhall skulle innebära en katastrof kan jag inte riktigt hålla med om, det beror väldigt mycket på hur den byggs (se tex http://www.climbingworks.com/).

Men det är helt annan fråga.

En både och lösning är säkerligen det bästa och gör att möjligheterna för olika typer för tävlingar blir som störst.

Som sagt, allt stöd är av godo, och precis som du säger så är det naivt att det kommer resultera i underverk.

Men jag hoppas att flera gemensamma krafter kan få oss några steg närmare målet.

Magnus sa...

En boulderhall är givetvis inte en katastrof utan en nödvändighet. Däremot att bygga ENBART en boulderhall vore att skjuta sig i foten för både nuvarande och framtida klättrare i den här stan för all framtid. Därmed inte sagt att bouldering inte är viktigt eller roligt utan snarare att man begränsar utvecklingsmöjligheterna för Umeå att kunna bli "mecka" i norrland (ungefär som Skeå var en gång i tiden).

SKF kommer påtala behovet av en fullgod tävlingsanläggning för lead eftersom det är i det som det i första hand råder brist på i detta land (och framför allt norrland).

/ Magnus

Magnus sa...

U got mail... ring mig!

/ Magnus

Carlos sa...

Gött! Hoppas att SKF ger IKSU en liten tankeställare och att det hela kommer igång. Jag håller med Mange till 100% och är övertygad att umeborna kommer att höja nivån ytterligare några snäpp.

Jag hoppas verkligen att det blir något av detta i slutändan.