onsdag 19 juni 2013

40.2

Utomhusaktivitet av TUS-redaktionen har strykit på foten på senaste tiden. Mygg, värme, tidsbrist och sjukdom har frivit både mig och Hasse till exil inomhus. Efter ett antal besök på KFUM:s Moon board börjar vi så smått anpassa oss till väggen.. och fungerledernas morgonvärk.

Först förundrades vi över graderna på problemen. Det föreföll som att vi skulle behöva justera i stort sett allt
vi tidigare gjort utomhus. Detta är en helt annan gradskala. Vi förklarade våra tillkortakommanden på värmen i lokalen. Sedan började vi tvivla på väggen lutning. Därefter insåg vi att flertalet grepp inte var korrekt monterade.

Våra slutsatser så här långt.

Vi fortfarande inte förstår graderna. Kommer vi upp är problemet allt som oftast lätt för graden enligt kommentarer från andra klättrare på Moons hemsida. Att "Brave-and-Humble" mentaliteten frodas även inom Moon-graderingen är kanske ingen överraskning. (Ironi?)

Det går att öppna en dörr till bakgården, friskluften gör susen för friktionen.

Greppens vinkel bör kontrolleras och finjusteras vid behov, ett feljusterat grepp gör oerhört stor skillnad och det är inte lätt att få det helt rätt.

Väggen har fel lutning, 40.2 grader. Vilket tur att det inte var åt andra hållet.

3 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Så om du inte tar dig upp för ett problem så chippar du ner det till din förmåga. Är det du försöker säga va! ;)

Linkan sa...

Exakt!

Dock verkar det dessvärre ofta vara åt andra hållet. Hade häng på någon norrmans 7A, tills jag insåg att ett av greppen var upp och ned. Hade inte någon chans efter justering av greppet.. ordningen återställd.

p3 sa...

Själv funderar jag på om det lutar mer i Norrland än resten av världen. Har även testat att klättra vid fullmåne för att ta hjälp av månens gravitation utan framgång. Härnösand ligger lång bort från det mesta, vilket också verkar gälla för måånen.