onsdag 28 januari 2009

En reflektion från moralens högborg

Så var det äntligen dags!

Sharma kommer till Sverige, alla applåderar, alla vill dit.. så även jag.

Jag är den förste att säga att jag tyckt att det vore rätt ballt att träffa snubben. Han är trots allt den största ikonen inom bouldering och sportklättringen just nu och har så varit under en längre tid.

Fast samtidigt så kan jag tycka att det är aningens underligt och samtidigt lite ironiskt att det är svenska klätterförbundet, tillsammans med 8a.nu, som står för detta arrangemang.

Jaja, jag vet att jag gräver efter väldigt gamla lik i garderoben, men jag har svårt att förstå hur förbundet kom fram till att man ville bjuda in just Sharma för att föreläsa om träning. Att 8a.nu ville bjuda in honom förvånar mig inte det minsta. Nu tänker jag inte på att han är Mr.Lifestyle (lifestyle exkluderar inte per automatik träning), utan det är med tanke på hans dopingavstängning 2001 (pga att testast positivt för cannabis).

Japp, old news deluxe, men när allt kommer omkring så är SKF en del av Riksidrottsförbundet, RF. Så antar jag att samma dopingpolicy gäller för SKF så som för övriga förbund? Eller är det svårt att hitta igen klätterförbundets anti-doping policy på deras hemsida på grund av att det helt enkelt inte finns någon?

"Ja, men han tävlar ju knappt längre.. och förövrigt var det åtta år sedan" tänker jag. Visst, det ligger något i det. 2001 gjorde han ett felsteg, tog sitt straff och har antagligen kommit på andra tankar och fimpat för gott. Så vad är min poäng?

Samtidigt som jag är fullt medveten om att det inte är min ensak vad en annan klättrare gör på sin fritid, så kan jag tycka att ett förbund och stor klättersite bör tänka över en eller helst flera gånger på vad deras handlingar sänder ut för signaler till sina medlemmar, både gamla och unga.. framförallt de unga.

För hur hade du tänkt om friidrottsförbundet, i sammarbete med (låt säga) DN Sport., bjudit in Marion Jones för att hålla i ett träningsseminarium?

25 kommentarer:

hassemannen sa...

Något som jag själv har stört mig på inom klättringen är denna förbannade glorifiering av diverse droger. Det är ju inte bara en svensk klättrare som man träffat på totalt stenad ... och inte minst i thailand.

Personer som delar/uppmuntrar denna syn bör inte ha med ungdomsverksamhet att göra!

Nu finns det diverse pundskallar som säger att de inte tar någon skada ... and it may so be ... men precis var enda högkonsument som jag träffat på har garanterat den intelligenta handbromsen åtdragen.

/Hasse

kjell borrdell sa...

***ASG***
"2001 gjorde han ett felsteg, tog sitt straff och har antagligen kommit på andra tankar och fimpat för gott. "
/***ASG***

Anonym sa...

Linus, du kan ju kolla av med Carlos hur mycket det har rökts på senare. Om jag förstått saker och ting rätt så är DG betydligt mer intressant än CS.

/Jon

hassemannen sa...

Den där bilden som låg ute på 8a.nu när djungelboken hade gått in som aktieägare hade nog föregåtts av mer än ...

Vad är oddset på att Mowgli klarar hela sitt besök i indianstaden (ghb/gbg) utan samkväm med regionens hövding.

Anonym sa...

Han ska inte hålla träningsseminarium utan en föreläsningsturne och bildvisning!

/Magnus

Anonym sa...

fimpat för gott? Haha...

vilken kall och avlägsen planet norrland verkar vara. klaga på att en proffsklättrare röker maja är bara löjligt. hade det varit anabola skulle jag hålla med, men maja är inte prestationshöjande.

kristen nymoralism trodde jag att man skulle slippa på svenska klätterbloggar! men om du träffar sharma kan du väl berätta hur skadligt det är med hampa?

Linkan sa...

Jon: Ok, som sagt, jag är inte jätte intresserad av vad den ena eller andra personen gör eller inte. Dock tycker jag att det är intressant att se vilka val som görs av förbund och andra stora aktörer som 8a.nu.

Magnus: Tackar för att du rättar det som stod på 8a.nu.

Hur gick diskussionerna på förbundet när man bestämde att bjuda in honom? Togs frågan upp vi något tillfälle?

Är det bara jag som ser problematiken? Är det ens ett problem?

Det skulle vara intressant att höra.

Carlos sa...

Jag har trättnat på lifestyle stämpeln och har tröttnat på att svenskar påpekar hur jädra pundiga utländska klättrare är (efter i stort sett varenda utlandsresa) samtidigt som man kissar på sig av förväntan när man nämner möjligheten att Sharma skulle komma hit. Detta är en bra definition på dubbelmoral.

Jag ser mig inte som moralens väktare och struntar i vad vuxna människor sätter i sig, utom i ett fall. När man klyver fram som förebild för sport, frmförallt där det finns ungdomar.

SKF är ett förbund under RFs organisation och tar emot pengar av denna. Skulle kanske RF ogilla att SKF använder en del av dessa pengar till att bjuda hit en sådan person? SKF har såväl antidopingpolicy som utbredd ungdomsverksamhet. Hur detta är förenligt med att bjuda en föreläsare som har fällts för doping tidigare kan jag inte se. Vad har SKF och i synnerhet BoU kommite för ställning i frågan?

Och ja, jag har sett både CS oc DG röka marijuana/hasch. Men har inte ett svar från dopingtest som bekräftar detta så de kunde lika gärna ha rökt pelargonier.

Må var och en bilda sig en egen uppfattning. Jag tränar några ungdomar och har svårt att förklara varför SKF bestämt sig att agera på det visset, men jag kommer säkert på någon historia.

Jag tycker inte illa om Sharma han är en otrolig förmåga att klättra och såvitt jag vet är en fantastisk person, och har enligt mig all rätt att förgifta kropp och sinne bärst han vill, men för mig är han knappast en förebild för ungdomar.

Anonym sa...

Ja usch och fy vilken knarkare han är.

Nu måste jag ta en kaffe, annars orkar jag inte kröka tills jag spyr i natt.

Carlos sa...

Nä, jag tror inte Sharmare är en jättefarligt knarkare. Jag bryr mig inte om vad Sharma gör, det får bli ans problem. Frågan är om det finns några gränser inom vår sport och vilken ställning SKF har i den här frågan.

Det är unket att det finns andra regler som alla håller mycket hårdare än att röka hasch. Ett exempel är Bernabe Fernandez som påstår alltjämt att han har FA på Chilam Balam 9b+ sedan några år tillbaka. Han lade aldrig fram några bevis eller någon vittne för detta vilket har lett att klättersamfundet fortfarande diskuuterar om sanningshalten i detta och det görs ganska högljutt.

En annan "skandal" var att Hirayama gjorde världens första 8c onsight efter att en kompis hade tickat greppen, något som e del tyckte var skandal och tvingade honom att skriva ett berv där han dementerade uppgiften.

den som följer olika klättersites har väl kommit i kontakt med diverse kontroverser angående onsight, flash, redpoint, chipping, nedgraderingar, graderingssystem, tävlingsförmat m.m. men hur ofta hör man att det pratas om knark?

Det är ytterst unket att man kan bråka och kalla varandra i stort sett vad som helst för en nedgradering eller ett tillverkat grepp men iaktar absolut tysthet om droger.

För den som tränar ungdomar är analysen relativt enkelt. "Vill du vara klättrare finns ett antal regler för hur du ska göra, dessa är mycket strikta men angående knark ska du inte tycka något."

Vad är detta för "sport" i så fall?

Anonimitet passar väl bra i den här sortens debatt, eftersom vissa inte kan stå för vad de säger...

Magnus sa...

Ang samarbetet med 8a och sharma så har frågan diskuterats flitigt under de senaste styrelsemötena. Vi har viktat för och nackdelar varav mycket rört sig kring ovan nämnda frågetecken.

Nu har styrelsen efter mycket om och men tagit beslut om att arrangera detta tillsammans med 8a för att på sätt och vis tillgodose de inom förbundet som inte är intresserade av alpina föreläsare (vilkas vanor för övrigt är höljt i dunkel).

Anledningen till samarbetet i just det här läget är så enkelt att Jens kom med ett förslag och frågade om förbundet ville stå som medarrangör. Hade det funnits fler alternativ att välja mellan hade kanske utgången av beslutet sett annorlunda ut.

Även om vi sitter i SKFs styrelse betyder det inte att vi är "spåntrattar" som itne har någon aning om, eller tanke på vad vi håller på med...

mvh / Magnus Eriksson

Carlos sa...

Magnus, det får stå för dig att någon har kallat SKFs styrelse spåntrattar. Alla kan göra misstag så även SKFs styrelse, så lätt är det inte att slå vort kritiken.

Linkan sa...

Magnus: Det är i vart fall bra att att detta har varit föremål för diskussion inom förbundet.

Att sedan utfallet blev som det blev, tycker jag är synd, men det kommer troligen inte att förändra världen till vare sig det bättre eller det sämre.

Jag hoppas dock att man i framtiden kommer att komma till en annan ståndpunkt.

Om det är så att detta obetydliga inlägg (i denna kanske allt för slumrade debatt) kommer att påverkat bara det minsta lilla i framtida beslut så är jag nöjd.

Carlos sa...

Jag har kollat vidare vissa detaljer och om CS och DG verkligen rökte pelargoner, som rimligen kan väcka illasinnade misstankar, så måste jag nog be om ursäkt.

Så här skriver herbsociety.org om pelargonier.

"Many Pelargonium species have a long history of medicinal use in their native Africa. The primary uses have
been for intestinal problems, wounds and respiratory ailments, but Pelargonium species have also been used
to treat fevers, kidney complaints and other conditions. Geranium (Pelargonium) oil is considered a relaxant
in aromatherapy, and in recent years, respiratory/cold remedies made from P. sidoides and P. reniforme
have been sold in Europe and the United States"

Det ligger nog närmare sanningen att dessa två herrar hade någon förkylning eller magåkomma och visste om de många användnigsområden pelargonier har. Kanske var det rentav aromaterapi?

Moralens ivrare, som jag är har jag kollat WADAS lista flera gånger hittar vare sig pelargonier eller några substanser som skulle kunna finnas i dessa växter (undantaget säkerligen skumma genmanipulationer)


Sådär, ingen fara på taket! pelargoner är godkända.

Anonym sa...

Carlos: Jag försöker inte på något sätt "slå bort" kritiken. Klart vi gör missar, denna gång enligt dig. En annan gång enligt någon annan... Jag ville bara förklara att styrelsen har resonerat frågan och att tankegångarna som ni redovisar inte är nya utan diskuterade åtskilliga gånger.

Självklart är vi medvetna om att beslutet skulle välkomnas av några, förkastas av andra och ignoreras av få. Som i de flesta andra frågor inom SKF... Tyvärr hade utslaget troligtvis sett ut ungefär lika ut (fast från andra håll) om beslutet varit motsatsen.

Mvh / Magnus Eriksson

Carlos sa...

Mange, min åsikt vet du redan. Nu är det inte så att Sharma inte är en intressant personlighet.

Jag hoppas at det går bra och att ert beslut hade fler possitiva sidor än negativa. SKF mår inte bättre av att vi gör varje grej till en skandal. Hoppas på fler föreläsare i framtiden, helst utan att man behöver bekymra sig om deras rykte.

Jag har tidigare kontaktat med Patxi Usobiaga och Josune Bereziartu samt David Macia (Ramonets tränare). Alla är mer än villiga att komma (inte gratis, så klart) och de pratar engelska. Hör av er om det passar, jag kan hjälpa till.

Det var en intressant diskussion. Jag har i alla fall lärt mig något om pelargonier.

Mats Engquist sa...

Sorry Magnus, att styrelsen "diskuterat" saken och att ni vänt på alla argument spelar lixom ingen roll. Ni har kommit till en felaktig slutsats och som ansavarig för BoUK hoppas jag att ni ändrar er.

/Mats E

kjell borrdell sa...

Stämmer den här "faktan"?
CS tävlade, åkte dit för doping, slutade tävla...
valde han drogerna framför sporten?
att inte braj skulle ha positiva effekter för en sportklättrare är löjligt!

hassemannen sa...

Att droger är farligt är en sak men att även vi hade potential att bli modersite åt dottersiten är betydligt mer allvarligt.

Mats: just den delen av diskussionen har och ska aldrig och hamna här. En till kommentar som inte behandlar att CS röker allt som pyr och du kommer att få alla dina inlägg raderade.

/Hasse - moderatorator

Carlos sa...

Nej Kjell, jag känner att jag nog gick över gränsen med den där "slutsatsen. CS har aldrig mer tävlat i världscupstävlingar efter dopinggrejen i München men han har deltagit i en del andra tävlingar.

Anonym sa...

FY FAN VAD JAG ÄR LESS!!!

/Magnus

Anonym sa...

Kjell:
Vilka positiva effekter skulle maja ha för klättring?

Linkan sa...

Man hade kunnat önska att vore lite enklare att hitta igen information på WADA:s hemsida.

Men, om jag inte har fått det om bakfoten så är cannabis med på WADA:s lista pga av dess lugnande effekt.

Linkan sa...

Men jag vill även tillägga att cannabis är kanske den mest ifrågasatta substansen som är med på deras lista, då det i övrigt inte verkar ha några effekter som bör vara positiva för en idrottare. Samt direkt negativa vid mer än måttligt användande.

Men som sagt, mitt fokus för detta inlägg var in cannabis eller ej. Det var doping eller ej.

kjell borrdell sa...

" Anonym sa...
Kjell:
Vilka positiva effekter skulle maja ha för klättring?"
Om du menar drogen så är den avslappnande, det ger uppenbart fördelar mot att vara spänd och kanske nervös.
Om du menar min sambo Maja så inspirerar hon alltid till stordåd, men WADA skulle knappast ha några synpunkter på henne.