onsdag 7 april 2010

Halvtidsrapport

Livet leker, som sig bör, här nere i Font. Tidens tand börjar så sakteliga ta ut sin rätt och vi börjar alla känna av dagarna i Font mer och mer. Vissa spekulerar i att detta kan ha visst samband med vår spotting-teknik. Döm själva.Nu säger jag inte att vi börjar gräva ner oss i en djup grop. Tvärtom så har de senaste dagarna visat på att formen verkligen står och vänta runt knuten och för vissa i sällskapet så är det redan här. Vi är kanske bara "lite" mer slitna än vad vi var när vi först kom ner.

I måndags så hade Lotta en riktig kanondag. Hon värmde upp med att gå Action Directe assis, 7A, och avrundade dagen att göra processen kort med Gravition, 7A!! Imponerande! Dagen efter så rävade* vi mest runt på Cuvier och Cuvier Est i värmen, men jag fick i alla fall slita mig uppför Duroxmanie assis, 7B.

Hasse vill som vanligt lämnas utanför allt snack om prestationer, men han kan så klart inte låta bli att passa på att göra en höna av en fjäder på en annan blog. Jag vill passa på att klargöra några saker. Jag har inte något med hela denna historia att göra, jag stöder heller inte på något sätt Hasses påhopp och jag har inte heller har gjort något fel som skulle kunnat ha orsakat denna (av Hasse) påhittade kontrovers. Jag ber om ursäkt för alla missförstånd, som alltså inte orsakats av mig :)

Mellan allt klättrade och ryktesspridande så har vi bekantat oss med en riktigt fin guidebok över Font; Escalade "Hors-Pistes" à Fontainebleau, av JO & Francoise Montchaussé och Jacky Godoffe. Den ger mycket trevlig läsning (tror vi.. den är på franska) och innehåller några av de godaste bitarna av Fontans problem mellan 6A och uppåt. Guiden innehåller många fina bilder och topos, samt ger upphov till vissa mer eller mindre intressanta diskussioner. Till exempel, hur kommer det sig att problem som Le Carnage och Duroxmanie assis båda är 7B?

*Rävande är ett, av Mackan, nyligen införd benämning av klättrare som mest smyger omkring på området och bidar sin tid.. alltså bara göra några få press på enstaka problem. Bra strategi när det handlar om att knyta ihop påsen på något man jobbat in sedan tidigare. Vi reserverar oss för alla former av missförstånd för när, var och hur detta begrepp kom till egentligen.

10 kommentarer:

Caramba sa...

Men herregud!!! Vad har ni gjort med håret??? Täck dessa otäcka bowlingklot med något anständigt åtminstone.

sydde sa...

Gjorde ni (nån) Salle Gosse? Jag har mer airtime på den än vad Sharma hade på Es Pontas.

Linkan sa...

Mja.. det gick som det gick med den. Nu ska man inte komma med ursäkter.. men va fan.. jag har satt upp 3 styck italienska klättrare på den svarta listan.

Detta på grund av deras tilltag med att pof:a handgreppen på ovannämnda problem. Två dagar tidigare så var problemet att topouten var blöt i regnet. Efter Mr.Pof så var cruxet att hålla fast högra (goda) koppen.. jag var inte bitter. Jag var förbannad.

Men det blev i alla fall bra träning. Typ.

Bruno sa...

Pof eller krita? Man får ta och acceptera bleausardernas vilja till att hålla sig till pof. De har ett koncept de gillar och det får man acceptera. Greppen på Sale Gosse har nog poffats både en och två gånger innan dess... dagligen.

Problemet med Sale Gosse är väl snarare att den torkar så långsamt. Är det något som torkar sist i Sabots så är det Sale Gosse. Även om det ser torrt ut försvinner ofta kritan så fort man tagit på greppen. Ge det 24 timmar efter regn.

Det gläder mig att ni inte startar från dubbel eller trippelpadda för att nå upp till vänster. Själv når jag från backen men det känns alltid djupt i själen när man inte använder sig av Godoffebeta.

Linkan sa...

Jag håller med om att man skall respektera lokala traditionen i allmänhet.

Jag har dock svårt att förstå fördelarna med pof när det gäller handgrepp, speciellt när den används i en kombination med rätt mycket krita på händerna, som detta gäng gjorde.

Vi började att köra jämsides med detta gäng och jag kan ärligt säga att jag under två tidigare besök inte sett så många som halkade på höger greppet som det gjordes denna session.. skulle iofs kunna handla om en dålig pof-blandning.

Jag trodde att pof var mest till för fotsteg och att man med pof undvek att överanvända krita(?).

Förresten, vi når också upp till vänstergreppet ;)

sydde sa...

Når du upp till vänstergreppet så kliver du förstås av paddan Linus. Den där första avlåsningen suger liite kraft för varje försök.

"You havent sent a problem until the internet says you've sent a problem"

Linkan sa...

Låt mig gissa, du når inte upp till vänstergreppet?

Men du har helt rätt och vi har faktiskt tänkt på detta redan. Om vi gör den så kommer vi att lägga upp filmen på bleau.info med denna startbeta. Först då kan vi få en rättvis jury och bedömning ;)

sydde sa...

..det har inget med saken att göra, jag är bara vän av ordning som är mycket mån om att rätt ska vara rätt och att saker och ting görs på det sätt som de SKA göras på. Vi måste ha regler som anger hur man ska klättra annars får vi anarki innom klätteringen vilket skulle vara förödande för denna ädla sport som vi alla håller så högt. att var och en fritt får välja vad de tycker är kul och känns bra är inget annat än hädelse.

Amen.

Linkan sa...

Ok, när du säger det på detta vis så kan jag inte göra annat än att hålla med. Även om både du och jag innerst inne vet att det du strävar efter och ber om är en utopi :)

hassemannen sa...

Det finns vissa saker som man kan göra för att undvika "om man har gjort problemet och ska casha in graden"-snacket:
1) skippa scorecard
2) håll tyst
3) skit i ståstarten och gå direkt på sittstarten