torsdag 14 oktober 2010

Personliga grader suger

- Varför?
- Därför!
- Därför är inget svar!
- Nähä, skit ner dig!

Personliga grader känns hur korrekt som helst om man ser det som att Svenne Banan har klättrat 1000 leder/problem i en godtycklig grad och tycker att den 1001'a inte är rätt graderad. Vad gör Svenne? Jo, han helt enkelt bokför den med vad han tycker är grad. Fine! Alla andra som tycker han har fel lär göra sig hörda, lita på det.

Detta är ett helt logiskt (och i mångas ögon ett helt korrekt) avstamp från konsensusgrader. Vet man bättre så betyder det att man vet bättre! Man kan till och med tycka att man bör vara konsensus för en hel folkrörelse men det är en milsvid skillnad från att yttra en högst personlig grad.

- Jaha, märker du ord nu?
- Öhh, men jag kommer dithän snart.

Problemet kommer när man ska krediteras inför den stora massan för sina bedrifter (läs: 8anus rankingsystem och sponsorrelaterat). Man kan (o)medvetet boosta grader trots att man i de flesta andras ögon inte klättrat så hårt som man personligt upplevde det. Och man kommer undan med det pga en nyinstiftad (innovativ) teknikalitet kallad "personlig gradering".

- OK, men vad gör nu det för dig?
- Inget, jag är för gammal. Men jag är arg!
- Varför?
- Arg eller gammal?
- Glöm det!

Tittar man i förlängningen så ska vi numera tillåtas gå från en objektiv (om man nu verkligen kan vara objektiv) till en subjektiv gradbedömning. I det subjektiva landet så är allt subjektivt vilket betyder att om det är OK att tillgodoräkna personliga grader så måste det vara lika OK att tillgodoräkna dåliga dagar. Eller behöver man klättra överhuvudtaget för att få tycka att man är duktig och bli uppskattad för det.

Ska man ta det till absurdum så kan den personliga graderingen innefatta;
* för lång/kort (morfogradering är redan i dag kind of accepterat)
* för fet
* dåliga dagar
* fel färg på tajtsen (gammal JUG-ursäkt för de som levde före internet)
* för varmt/kallt
* för blött
* för hög gravitation
-Well, you got the picture!

I slutändan så kanske man helt och hållet kan skippa klättringen och bara rapportera in att "idag så känner jag mig 8B+" ... gratts till mig själv!

Fotnot: humöret hänger ihop med årstiderna ... just nu är det höst i sinnet.

/Belsebubb

Inga kommentarer: