tisdag 15 februari 2011

Fontanregler

I och med stundande resa så tycker vi att detta ämne är högaktuellt. Vi behöver professionell hjälp!

TUS spenderade en regnig dag och en solstekande dag med att köra Vandale på "rätt sätt". Dvs start med båda händerna i undertaget. Dock så verkar vi vara de enda idioterna som försöker efterleva bleausardsens krav på etik, estetik och moral.
(Mitt diskbråck ansåg fö att det "första" flyttet var ungefär i paritet med att göra hela problemet startandes i "andra" greppet. Ok, lite biased åsikt men belyser problematiken med startdefinition)

Så vad är då korrekt beta för Vandale?
Är det frågan om en hög och låg sittstart eller är bleausardsen bara tjuriga och missunsamma?

Alternativ 1 (ála bleausard):[startar 0:50]


Alternativ 2 (dynamisk (?) start):[startar 6:01]


Alternativ 3 x2 (hög start):


18 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Jag har naturligtvis ingen aning. Men vilken djävulsk exemplarisk bestigning i första klippet. Start sittande på dörrmatta i greppet där gud tänkte man skulle starta.

Anonym sa...

Bleasardsen är precis som alla fransmän, dvs. tjuriga och missunnsamma. Men de har å andra sidan helt rätt. Ett annat intressant dilemma är intåget av så kallad "amerikansk sittstart".
//
Kalmar Linus

Hasse sa...

"Amerikansk ståstart" är ett annat ämne som kan avnjutas i kommentarerna till http://bishopbouldering.blogspot.com/2011/01/alex-johnson-mandala.html

Jonas Wiklund sa...

Hahaha!

sydde sa...

Jag kunde inte göra starten förrän jag flyttade stjärten 35cm till vänster och använde en krimp för vänsterhanden precis som de andra otrogna hundarna på filmerna - dock från dörrmatta eftersom jag ville ha paddan under mig på slutet. Första snubben gör det bra. Men problemet är ju hur som rätt överskattat skulle jag säga och finare blir det knappast klättermässigt av att starta med båda händerna i det vassa jävla hålet. Problemet till höger däremot verkar ju trestjärnigt.

Linkan sa...

Jo, kändes som att man får ta "7C"-betan med en nypa salt. 7C är ingen grad som bör göra snubben i första filmen direkt svettig.

Håller för övrigt med om att problemet till höger nog är finare. Fattade inte riktigt hur den skulle göras förra året. Återstår att se om man begriper det lite bättre denna gång.

Bruno sa...

Det där jänkarna är lite märkliga. Kollar man in Robinson mfl ser man att de ofta startar hukandes/ståendes på ett knä. Chucks filmer är ett bra ställe att studera detta. Samtidigt finns det inga som är så bra på att starta ett problem på absolut lägsta möjliga grepp. Av räddsla för att någon ska komma och klättra den riktiga linjen "true real" startar de så långt ner att det blir löjeväckande. Se tex Electric ant i Chironico

Hasse sa...

Va! Sydde? Fuskstart! Fy fan!

@Fuskrik: Det var det jävligaste. Och dessutom så har du lagt in den på ditt scorecard. För att citera Di Leva: "Vem ska jag tro på?" Är allt en bluff? Är southbeach och Anders Johansson samma person?

Anonym sa...

Jag stötte senast på Jean-Baptiste Jourjon vid Tristesse i Cuvier Rempart en varm februari dag. Han muttrade argsint om att det var för varmt. Lunkade bort mot Sideways Daze. En stund senare hade en annan kommit upp för Tristesse och Jourjon var ytterst nära att repetera Sideways Daze. Ett par dagar senare repeterade han Sideways Daze. Rolig fransman. Ge upp på en 7C för att det är för varmt till en benhård 8B.

Kalmar Linus

Carlos sa...

Hä lungt flickor å pojkar! Farbror Calle tar med sig sittpaddan så ingen fusk förekommer.

Nå Hasse, har du några fler regler du vill ha med? Äldst bestämmer, eller?

Hasse sa...

på tal om padda ... de där extra fem centimeterna som du fick i bredd när du valde moon-paddan över mondon; Hade du kontrollmätt bagageutrymmet innan? ;-)

Cramba sa...

Det hade förstås varit smart...

Linkan sa...

Nu har jag iofs inget fog för att säga det... men, vad var det jag sa?!

Carlos sa...

Ni vet att jag är en vresig bitter gubbe och ni vet att ni ska bo i samma hus som jsg i tre veckor.
Varför utmanar ni ödet på detta viset?

sydde sa...

Aha, var inte medveten om att det faktiskt fanns ett fel sätt att göra den. Men håller med om att hur man startar kan påverka graden ett halvsteg så finns klart en poäng i definitionen. Jag ska genast göra avbön på min ticklist.

Hasse sa...

Ta tillbaka bestigningen och be om offentlig förlåtelse!

Detta tycker jag att du kan göra för hela skrytlistan som du ljugit ihop om höstens skitresa. Jag var där ... du vet. Jag såg nog att du misslyckades på en 7A (eller vad det nu var).

sydde sa...

...och jag såg att du klev av istället för att göra sista movet på Symbios bara för att Linus inte skulle bli ledsen (antar jag) - så storsint! Jag har det på film.

Hasse sa...

Det skulle aldrig falla mig in att göra en ful bestigning. Näst efter att starta problemen fel, ha för tajt spot och boosta graderna så hamnar "fula" bestigningar.

Jag var slut redan när jag satt mig ner på starten till symbiose. Jag hängde, klängde och stånkade mig genom hela skiten och insåg relativt snabbt att en sådan bestigning var under min värdighet. Ok, jag var jävulskt trött men jag hade säkert kunnat kriga sista flyttet ... om det hade varit värt det.

Fy fan för fula bestigningar!