söndag 8 februari 2009

Accesskommittén

Vi vill börja att få gratulera mr 8a.nu till hans senaste blidgningsbidrag från SKF. 12000 för att göra en parkeringsplats vid en klippa som ligger hyffsat jävla många mil rakt in i gelsbygden och hushåller kanske ett tiotal (unika) besökare per säsong. Ja, jag har själv varit där och träffade givetvis inga "locals" men vad gör det när man fick äran att sno någons heliga projekt?! (satan vad stark jag var i sommar och jag tyckte nog att allt över 8b på det projektet var heliumgraderat men det är ju inte min sak att bråka om)

I Skravelsjö så har vi kanske Sveriges absolut bästa boulderområde (yes, milsvid bättre än ett supersikat kjuge med kristaller stora som äpplen) och nu kan vi verkligen tala om att vi har ett accessproblem. Om vi hade 12000 att erbjuda gubben för att fixa parkeringar, skyltar samt komma överens om vilka perioder som området är öppet så skulle den konflikten vara löst!

Skravelsjö (1) är ett av sveriges mest besökta boulderområden och när än man far dit så finns det alltid annat folk i området. Alla som varit och bouldrat i området har påtalat hur bra det är och att det dessutom hostar grymt fina boulders i 5-6 registret gör att otroligt många "prova-på-klättrare" rekryteras.

Men nu bor vi ju mitt i Norrland och eftersom att vi inte orkar vara lika jävla rabiat som vissa andra så händer följdaktligen givetvis ingenting!
EDIT: Eftersom att de flesta verkar läsa ovanstående som att jag missunnar mr 8a.nu att få parkeringsbidrag från skf/accesskommittén så måste jag betona att jag tycker det både är en MYCKET BRA ANSÖKAN samt ETT VÄL BEFOGAT BEVILJANDE! Det som jag vill belysa är grader i helvetet och med det få fram att det är riktigt varmt i S1!

(men jag kan förstå att folk läser det hela med de negativa glasögonen ;-)

12 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Parkeringsplats och skyltar skulle inte hjälpa. Vi frågade markägaren om han ville att vi skulle göra sådant för några år sedan, men han ville mest att vi, och alla andra som var på hans mark, skulle dra åt helvete.

Att inte fulfälla träd hade nog hjälpt.

Behöver man stöd med pengar eller annan hjälp från access-kommiten är det lätt att få det. Oavsett var ifrån i landet man kommer

hassemannen sa...

Nu gjordes inte en direktkoppling mellan att de fick bidrag men inte vi. Om det var det du läste så var det väl säkert så det stod.

Jag är mer fundersam om det överhuvudtaget fanns ett accessproblem i grottan. Mest beroende på alla inlägg/nyheter som man läst där det framgår att det är humle och dumle som funnit varandra. Men hade de problem med alla bilar och klättrare så var det säkert så.

Det som vi har i skravel är väl ett riktigt accessproblem. Vad som man kan tycka besynnerligt är att markägaren tycker att det är OK att kommunen lanserar anna-lotta kammaren som uflyktsmål. Att det dessutom finns ett stentag och ett jättestort sandtag i åsen verkar inte vara i paritet med den hemska skändningen som gjorts av tkak-crew, etc. Att det dessutom åks flitigt med crossare i sandtaget samt skoter på åsen är ytterligare en fråga som inte verkar störa markägaren i samma utsträckning.

Så min poäng är att om man kunde erbjuda han pengar för att anordna till exempel en parkering så skulle han nog vara mer välvillig. Folk tenderar att ändra åsikter om det finns ekonomisk vinning med i spelet.

Men du verkar ha betydligt bättre koll på accessproblematiken för S1 så jag får väl helt enkalt ta dig på orden att det är så det verkligen ligger till.

Linkan sa...

Jag har svårt att se vad som kan vara upprörande med att de anlägger en parkering vid en klippa, oavsett om det är 2 eller 200 besökare vid klippan.

Jag gissar nämligen att det inte kommer in speciellt många ansökningar om liknande åtgärder till accesskommittén.

Att granitgrottan fick lite pengar är väll bra.. med den informationen i bakhuvudet så tror jag att jag skall söka pengar för att fixa med röjning av parkeringen vid Mosjön. Där var det trots allt nästan 15 unika besökare förra året.

hassemannen sa...

Jag har definitivt inte drabbats av en jante-attack utan jag vill bara lyfta över det hela till att om dom med deras relativt små bekymmer ... sa kanske vi med våra större bekymmer kan prova något liknande.

Jag skriver:
1) jag kan inte riktigt se deras problem
2) vi har ett stort problem med s1
3) kan man få pengar till sådana projekt från accesskommiten så ...

Dessutom så är jag mer än positivt inställd till att skf's pengar kommer till något vettigt.

Att de fått skit för att ha dräpt all tävlingsverksamhet och bara lagt alla pengar på dolomitkurser kan inte längre åberopas ... och det är BRA!!!

Dock så skulle det vara oerhört synd om det vore så som jonas skriver, att de vet att ingenting spelar någon roll så det är inte lönt att prova.

hassemannen sa...

Men ska jag vara helt ärlig så är väl inte S1 ett ev mina problem ... då jag kör enligt det väl beprövade gubb-upplägget:

Om man håller käft om saker som inte bör komma ut till offentlig kännedom så finns det inga problem!

Den inbördes klubben har iofs de mesta uppgiterna men nackdelen är väl att bloggen inte blir så tokigt överinformativ. I gengäld så har man fler projekt/områden att välja på.

Var sak har sin tid!

Linkan sa...

Ok, jag tog visst fel glasögon denna gång.

Det var en ren reflex från min sida att tänka "Jante" när jag började läsa inlägget.. mycket besynnerligt.

hassemannen sa...

Rent fördjävligt! Jag kräver en ursäkt!

Godnatt

Anonym sa...

Guys, just out of curiosity.
Did you ever ask the landowner
for how much he would consider selling part of his property? Which is kind of useless to him - I presume he is no climber himself.

I've heard that some 20 years ago,
there was a chance to buy the climbable part of Grönbrinksberget (best trad rock near Stockholm) for some
250tk.

/Peter

hassemannen sa...

Själv så orkar jag inte med mer än nuvarande huslån. Tittar man på UKHK så innehåller den till största delen enbart slackers. Och inte för att jag är negativ men ingen bank skulle låna ut sådana summor till det gänget.

Bonden själv (enligt hörsägen) verkar vilja avverka skogen. Dock så får han inte ens bryta en kvist på marken och det är det som verkar vara akilleshälen i dokusåpan.

Han motiverar tydligen det hela med att han vill ha kvar området som rekreationsområde men jag är realist och tror att det handlar om att han inte får ut det egentliga värdet vid en försäljning. Det är säkert någon skatteteknisk detalj som gör att han vill ha kvar området (trots att han nästan aldrig verkar vistas i den delen av naturen).

Magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus sa...

Jag har påtalat för UKHK att de bör kontakta accesskommittén för hjälp att medla samt att söka pengar.

Accesskommittén har gott om pengar men få projekt så jag tvivlar på att man inte skulle få en summa beviljat till S1... Men det förutsätter att någon:

1. Kontaktar SKF

2. Diskuterar saken med berörd markägare.

3.Skriver ihop en ansökan.

Jag tror inte det är svårare än så. Men i vanlig ordning måste någon ta tag i problemet. I mina ögon ligger ärendet för nuvarande hos den lokala klubben som har utlyst klätterförbudet i samråd med ägaren av marken!

Linkan sa...

Jo, tyvärr så brukar både herr och fru "Någon" vara notoriskt dåliga på att få saker gjorda..

Därför så tycker jag att allas våran vardagshjälte Vegan-Fredde kan ta på sig denna uppgift.

Om inte han fixar biffen så är det per defenition kört!

In Vegan-Fredde, I trust!