lördag 23 maj 2009

nedgraderingar och gradförslag

Grader, graderingar och framförallt nedgraderingar är en ständigt het potatis. Ibland storebror men mest lillebror skriver om enstaka personer som nedgraderat problem, med en sådan pondus att alla tidigare åsikter står helt utan mandat. Givetvis så rör det sig inte om nedgradering utan ett gradförslag, speciellt i fallen där inga betingelser har ändrats.

Personligen så tycker jag inte att det är något konstigt med att två personer upplever ett problem är olika svårt. Om det inte vore för scorecard-poängen så skulle fokus ligga på att ge cred för att problem har blivit klättrat och inte som i dagsläget ge skit för vilken grad den registrerats.

Angående nedgraderingar så har vi i Umeå är en sk Mosjö-fenomen. Ett super-crag som helt enkelt tvingar upp oss ytterligare en nivå. Vi tappar relationen till andra områden och vissa personers gradförslag påvisar detta med största tydlighet. I bland så måste man helt enkelt tillbaka till sina rötter och omvärdera läget.

Sagt och gjort, besök till ökberget och håkmark har gjorts och måga frågetecken har rätats ut. Följande gradjusteringar är numera genomförda;
Enjoy the Silence 7C till 7B+
Hiltifeber 7A till 6C
Greven 7B+ till 7A+
Giron 7B+ till 7A
Krossad tumme 7A till 6B+

Listan är endast påbörjad så fler är att vänta. Dessutom så måste jag ut till fler områden, kanske S2 i morgon? För att inte tala om I20!

Med tanke på att jag har klättrat med skadad vänster arm/rygg så kanske graderna ska ner ytterligare ett steg. Jag har ju mest låst av med högern!

PS. Jag less på sandpåsar? Nää ... DS.

12 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Jag är skeptisk till att Enjoy skall ned, men jag har ju inte gjort den, annars ser det väl rätt vettigt ut. Giron kanske är 7A+?

Anonym sa...

hur länge jobbade du själv på enjoy?

hassemannen sa...

Menar bäste herr anonym mig?

Anonym sa...

ja, jonas har ju inte gjort den än...

mackan sa...

Visst är detta ett skämt? Ska Greven och porte grange ss ha samma grad? Då är väl Milkyway 6A.. Och om Milkyway är 6A då är bullkungen 1B...osv osv

hassemannen sa...

OK, den är ju som allt annat. En gång i tiden så var den det hårdaste som fanns i Umeå och numera så står den som solid benchmark i 7C-registret. (om du bortser från mitt "nya" gradförslag pga av mina "nya" något skeva referensramar)

Du kan ju fundera påhur mycket jag fick jobba för min första 7A, 7A+, 7B, etc ... lägg till att du besitter normalbegåvning och dra dina egna slutsatser.

Hur går det själv då?

_______________________

@ Mackan: Jag är kungen av ironi!

hassemannen sa...

@ Jonas: Du tycker ju alltid att saker som du inte gjort är stenhårt och allt annat är superlätt.

När du gör enjoy så sätter jag mina pengar på att du tycker att det aldrig kan vara hårdare än 7B! Men just nu så kan den vara 8A-vadsomhelst. Eller har jag fel?

Jonas Wiklund sa...

Ja det är ju svårt att ha förnuftiga synpunkter på hur hårt något man inte ens gjort moven på är.

Det gör för övrigt inget om man heliumgraderar i de lägre registren, men det måste vara rätt från 6A och upp tycker jag.

hassemannen sa...

Du borde köra ett helt eget Jonas-gradsystem ... om det var perfektion du eftersökte?

En annan intressant sak som vi borde göra är att göra en lista med alla problem i Umeå. Sedan borde dessa rangordnas med ökande svårighet. Är "Another Bis" nummer 284 på listan så borde "Yet Another Bis" vara 285? Eller finns det något problem som klämmer sig mellan? Grymt spännande!

Sedan så är det bara att dra perfekta tyska linjer för att diskretisera graderna!

Barry Manilow sa...

Porte grange kan gäna stå som soft 6c+ och milky som benchmark 6b+. Giron hård 7a+

Krossad tumme borde dynamiteras(6c+) Hiltifeber är inte ett boulderproblem (6c), Enjoy är 8c och bullkungen ÄR faktiskt inte fint (2c)

dampfansatan sa...

Det här var det dummaste sen julfesten, silence är 7C och absolut inte lättare. Att sen försvara ett nedgraderingsförslag

(notera att det ovan är ett förslag och inget annat, bara för att bimbo är nere och någon av herrarna inte själv orkar göra en förare över ökberget betyder det inte att graderna är fria att justera efter dagshumör)

med massa mumbo-jumbo som ingen förstår gör ju det hela ännu mera dumt.

Ta en resa nånstans och förstå att 7B+ är lättare än sådär!

hassemannen sa...

@ dampfansatan: Vi sätter nirvana som benchmark för 7B+ och sedan så justeras resten. (det var ju den graden som DU föreslog ;-)

Dock så verkar det som att Urbinator och Pleasure Palace håller graden!?