måndag 4 maj 2009

Förare Mosjön

Vi på redaktionen har delgivits att Il folle professore Mr Miyagi Wiklund har uppdaterat sverigeföraren med både bild och gradjustering. Iofs så är han inte helt fel ute och vi kan glädja oss åt att problembeskrivningar och grader stämmer betydligt bättre nu än när han satt under de japanska päronträden och kombinerade avancerade gissningar med godtyckliga minnesbilder.topo: Wiklund

Att Mumana hamnar på 7B+ stämmer bra i relation med Return to sender. Om det problemet i sin tur bara är 7B+ är en annan fråga?!

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Mosjön

13 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Sent i går kväll började jag nöta på ett nytt problem i Mosjön. Taket under en av de lite högre väggarna på toppen av berget, ungefär 50 m ovanför stora stenen. Starta med vänster hand i en fin klyka/sloper och höger hand på en bra list. Släng upp en hälkrok med vänster fot och klättra till toppen. En lite lägre start går tänka sig men det movet var miserabelt + att man måste stå på ett permablött fotsteg.

Hursomhelst så var det trixigt att lista ut sekvens och vilka grepp man bör använda, och innan jag räknat ut alla trollkonster var jag för trött för att utföra dem.

Jag tror att problemet är rätt lätt, typ i 7A-7B regionen.

hassemannen sa...

Vi (eller sverigeföraren) behöver även bilder för lilla stenen, etc

Grymt bra bild du fick på stenen! Dock så är inte heller denna bild helt representativ för hur galet brant och stor stenen är men det är den bästa hittills. Väldigt bra att rita ut linjer på. Har du den i orginal på typ flikr eller?

Linkan sa...

Kan hålla med om att Return to Sender känns lite stiff för sin grad och Mumana soft för sin.

Samtidigt så är det svårt att jämföra ett boulder med ett distinkt crux på 1-2 move, med ett jämhårt problem på 10+ move.

Sen är det både ödmjukt och modigt att gradera upp och ner problem som man inte gjort :P

hassemannen sa...

Jo, men om sanningen ska fram så hade Conny 7B+ som alternativ ... och Daggelito svävade också på målet ...

Däremot så tycker jag mig ha klättrat så pass många metrar att jag faktiskt kan avgöra om "one move wonder"-problem och endurance-problem ligger i samma gradspann! Jag tycker båda problemen är lika som bär i graden ... dock så har jag ingen aning om de är 7B+ eller 7C? Om etiken erbjöd så skulle båda landa på 7B+/C.

Men vi ska ju snart få finfrämmande från söder så den frågan lär nog bli löst då!

hassemannen sa...

@ jonas: grymt med alla bilder som dök upp på sverigeföraren.

Dock så saknar jag den självklara linjen som startar som "return to sender" och går ut snett upp åt vänster. Dvs starta som 2 och ut som 1 på bilden. (obs! inte dynovarianten på RS som går rakt upp.)
Jag har projekterat detta men tiden har varit begränsad. Det är ett öppet projekt som är under utveckling!

Jonas Wiklund sa...

@hasse: Skall man starta stående eller sittande eller båda? Är det möjligt?

hassemannen sa...

Båda alternativen gäller för båda problemen. De delar det vänstra startgreppet på return to sender. Skillnaden är väl att projektet startar med båda händerna på samma grepp. Jag tror att det blir minst graden hårdare än sin granne.

Sedan så tillkommer sittstarten även för den. ;-)

Linkan sa...

Japp, nästa besökare får se det som sin huvuduppgift att korrigera graderna!

Jag känner själv att ju mer jag klättrar desto mer förvirrad blir jag när det kommer till grader. Trodde att font-resan skulle reda ut ett och annat, men tycker att det bara blev värre av det.

hassemannen sa...

@ jonas; den låga starten till nirvana är en faktiskt klockren sittstart. Inga konstigheter och det blit inte "läskigt" förän man kommer till sista flyttet in i undertaget som definierar nuvarande ståstart.

sydde sa...

Eftersom yr.no säger att det blir sändarförhållanden i Mosjön till helgen http://www.yr.no/sted/Sverige/Västernorrland/Mosjön/helg.html
så är det stor risk att ni inte blir lämnade ifred i helgen.

Men vafan har du gjort Hasse? Dragit sönder hela ryggen? Det måste ju betecknas som obra.

hassemannen sa...

Fett med obra ... men jag tror att jag är tillbaka i hyfsad form om ca två veckor. Jag tänker väldigt positivt men då är man ju också norrlänning.

Jonas Wiklund sa...

Sydde, om du kollar på sverigeforaren.se så ser du att det finns ett annat Mosjön i Västernorrland, yr.no visar vädret för fel Mosjön (7 mil in i landet).

Inte för att det gör något efterom vädret kommer att vara fint även ute vid kusten:

http://www.yr.no/sted/Sverige/Västernorrland/Högbyn/

sydde sa...

Ah, just det - såg det sen men det var ju rätt nära ändå.

Härligt att du är sådär innerligt positiv som bara en riktig Älvsbykarl kan va Hasse.

Fina topos förresten.